Boost je talent

Wat is talent eigenlijk? Is het iets voor uitblinkers, bijvoorbeeld in sport of muziek? Of heeft iedereen talent en zit het in de dagelijkse dingen? De positieve psychologie gaat ervan uit dat iedereen unieke kwaliteiten heeft die helpen om succesvol te zijn. Door deze talenten te gebruiken krijg je energie én ontwikkel je ze verder tot sterke punten. Daarom is het belangrijk dat je jouw unieke combinaties van talenten, kennis en vaardigheden goed kent en begrijpt.

Hieronder vind je 3 oefeningen om je talenten te onderzoeken. Doe ze alleen of samen met een collega. Hebben jullie tips voor elkaar? Ziet de ander hetzelfde als jij? Spreek met jezelf of elkaar af hoe je een specifiek talent deze week gaat gebruiken.

1. de Ta Da lijst

Een Ta Da lijst is het tegenovergestelde van een To Do lijst. Het idee is dat je alle dingen die je de afgelopen tijd voor elkaar hebt gekregen opschrijft. Een opdracht die je goed hebt gedaan, leuke gesprekken die je hebt gevoerd, moeilijkheden die je hebt overwonnen. Je zult zien dat je Ta Da lijst langer is dan je van tevoren had gedacht.

Hier vind je een Ta Da lijst die je kunt afdrukken en invullen. Zo kun je hem binnen handbereik houden en om meteen te gaan schrijven als je een Ta Da moment ervaart. Lastig om in te vullen? Hier zijn een paar hulpvragen:

  • Heb je een compliment gekregen
  • Heb je iets (af)gemaakt waar je trots op bent?
  • Ging je ergens helemaal in op?
  • Kreeg je iets heel snel onder de knie?

2. Kernkwadranten

En kernkwadrant is een goede manier om je sterke en minder sterke kanten helder in beeld te brengen. Iedere kwaliteit heeft namelijk een zon- en een schaduwkant. Aan de schaduwkant is je kwaliteit wat doorgeschoten. Actiegerichtheid bijvoorbeeld kan doorschieten in drammerigheid, of aanpassingsvermogen in besluiteloosheid.

Bij je belangrijkste kwaliteiten krijg je ook je uitdaging cadeau. Je uitdaging is vaak het positief tegenovergestelde van je valkuil. Het positief tegenovergestelde van drammerigheid zou bijvoorbeeld geduld kunnen zijn. Als iemand teveel van jouw uitdaging heeft is de kans groot dat jij daar allergisch voor bent. De mensen aan wie we ons het meeste ergeren vertellen ons dus vaak iets over onszelf.

Een kernkwadrant is een hulpmiddel om kwaliteiten en uitdagingen bij jezelf en anderen te ontdekken. Hier zie je hoe je een kernkwadrant invult.

3. Zelfonderzoek

Misschien heb je al een Sterke Punten test gedaan en staat er een bordje met jouw talenten top 5 op je bureau. Als je al eens eerder een persoonlijkheidstest of een assessment hebt gedaan kun je de resultaten naast die van de Sterke Punten test leggen. Zie je een rode draad? Waar vullen ze elkaar aan?

Als je je talenten nog verder wilt verkennen kun je onderstaande, kosteloze, testjes doen.

  • De VIA karaktersterktes, deze test is ook net als de Sterke Punten test gebaseerd op de positieve psychologie. Het verschil is dat karaktersterktes, in tegenstelling tot sterke punten, niet werkgerelateerd zijn.
  • 16 Personalities, een test die veel door studenten wordt gebruikt. Je krijgt een beschrijving van welk van de persoonlijkheidstypes jij bent en waarom je de dingen doet zoals ze doet. Het verschil met de Sterke Punten test is dat het algemene typeringen zijn, dus niet toegespitst op jouw persoon.

Deze tests zijn vooral hulpmiddelen om woorden te geven aan iets dat je vaak al weet. Ga actief met de resultaten aan de slag. Bijvoorbeeld door te oefenen met het omschrijven van jouw unieke stijl of door de Ta Da lijst uit oefening 2 bij te houden.