Vanuit de wetenschap komt steeds meer onderbouwing voor het sterke punten-denken in organisaties. Tot nu toe zijn vooral de effecten op individueel niveau onderzocht. Maar wat doe je met een team met uiteenlopende sterke punten en hoe zet je die optimaal in? Dr. Marianne van Woerkom van de Tilburg University deed onderzoek naar de werking van sterke punten in teams.

Sterke punten

Sterke punten zijn de persoonlijke kwaliteiten die ervoor zorgen dat iemand op zijn allerbest kan presteren. Voorbeelden van sterke punten zijn: organisatievermogen, sturingskracht, relatievorming, input etc. (Gallup). Op individueel niveau helpen sterke punten een medewerker om de regie te nemen over de ontwikkeling van zijn ‘beste zelf’.  Maar binnen een team spelen meer dynamieken die bepalen of iemand zijn sterke punten inzet of niet.

Muziek van een team

Het samenspel van al die verschillende sterke punten kan een team effectiever maken maar het kan ook ingewikkeld worden. Bijvoorbeeld als mensen met veel verschillende kwaliteiten moeten samenwerken. Of als er juist veel dezelfde kwaliteiten in een team zijn. Het samenspel kan dan klinken als een orkest waarvan alle leden alleen hun eigen talent maximaal inzetten.

Teamkennis

Om een team met een diversiteit aan sterke punten goed te laten spelen moet je teamkennis ontwikkelen. Dat doe je door systematisch aandacht te besteden aan drie bouwstenen:

  • Specialisatie: Raak vertrouwd met elkaars expertise en unieke kwaliteiten. Talenten lijken soms op elkaar maar als je goed kijkt  maakt de unieke, persoonlijke invulling het verschil. Deel en analyseer de momenten waarop een teamlid ‘op zijn best’ was. Bijvoorbeeld de collega die een moeilijke discussie in goede banen heeft geleid en daarbij haar talent voor harmonie gebruikte.
  • Geloofwaardigheid: Zet een specifiek sterk punt in voor een teamdoel zodra de kans zich voordoet. Teamleden gaan daardoor zien hoe belangrijk individuele sterke punten zijn voor de teamtaken of de sociale interactie. Door steeds de koppeling te maken met de teamdoelen gaat het team er in de toekomst vaker op terugvallen.
  • Coördinatie: Gebruik de teamkennis om als team de taken te verdelen op een manier die past bij de unieke talenten (dit heet job craften). Ook informele rollen zijn belangrijk, bijvoorbeeld de aanjager of de gangmaker. Daarnaast helpt het om in duo’s te van elkaars kwaliteiten te leren of elkaar aan te vullen.
Wat het oplevert

Van Woerkom laat zien dat het ontwikkelen van teamkennis enorm bijdraagt aan de positieve interactie in het team. Het vertrouwen en de teambevlogenheid nemen daardoor toe. Daarnaast leert het team van elkaar door het delen van ervaringen en het vragen en geven van feedback, steun en advies. Door de interactie kunnen teamleden nieuwe manieren ontdekken om hun persoonlijke kwaliteiten in te zetten. Het resultaat is dat teams groeien, innovatiever worden en flexibeler kunnen omgaan met veranderingen en complexe situaties.

In de praktijk

Werken met sterke punten in een team draagt vooral bij aan het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt in de omgang met anderen. En die gebruik je dagelijks. Er zijn veel leuke, creatieve manieren om teamkennis te ontwikkelen. Laatst zag ik bij een organisatie bij iedere medewerker een bordje met een talenten top-5 op het bureau staan. Daar word ik heel blij van! Maar denk ook eens aan een talentmuur, talentbuddy’s, workshop job craften etc. Besteed in elk geval aandacht aan successen en maak steeds de koppeling met de betekenis voor het team.

Bron: Woerkom van, M. (2018). Het gebruik van sterke punten in teams en organisaties: Transactive Strenghts Systems. Arnhem: NSvP.

b

Dit artikel is geschreven door Lucy Scharloo

Verder praten over sterke punten in teams? Ik deel graag mijn enthousiasme en expertise. Neem contact op of laat hieronder een reactie achter.

0 reacties

%d bloggers liken dit: