‘Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo blij met mijn talenten. Ik kan er wel een paar verzinnen die ik liever had gehad’. Voor ons op tafel ligt een talenten top 5: empathie, relatievorming, aanmoediging…. ‘Nou lekker dan’, zegt de leidinggevende waarmee ik in gesprek ben ‘dan ben ik toch veel te soft om een goede leidinggevende te zijn’.  De emotie zit vlak onder de oppervlakte en ik voel de teleurstelling.

Gelukkig kan ik haar geruststellen: er bestaat geen lijst met kenmerken waar je als goede leider aan moet voldoen. Iedereen is een ander soort leider, afhankelijk van zijn of haar talenten en beperkingen. Het is dus  belangrijk om als leider je eigen sterke punten te kennen als je broekzak en te weten hoe je ze moet inzetten.

De bewuste talenten top 5 is gebaseerd op de Gallup StrenghtsFinder. Daarmee kun je je meest dominante talenten identificeren. De combinatie van talenten is voor iedereen uniek en geeft je inzicht in jouw unieke aanpak. De talenten kunnen zich bevinden in 4 leiderschapsdomeinen: uitvoeren, beïnvloeden, relaties opbouwen en strategisch denken. Je zou denken dat leiders vooral beïnvloedende talenten nodig hebben of strategisch moeten kunnen denken, maar dat zit anders.

Als je gericht bent op het bouwen van relaties kun je opvallend goed samenhang brengen in een team. Dus niet een beetje goed, maar echt opmerkelijk goed. Je doet het vanzelf en je hoeft er niet over na te denken. Hóe je het doet wordt mede bepaald door jouw onderliggende talenten (uit je top 5 dus): met relatievorming en aanmoediging functioneer je goed als mentor en stimuleer je anderen om beter te presteren. Helemaal niet soft dus, maar heel effectief om een team beter te laten samenwerken bijvoorbeeld.

Zo kun je met leiderschapskwaliteiten uit elk domein een prima leidinggevende zijn. Wél kan het zijn  dat jouw specifieke leiderschapskwaliteiten beter in de ene omgeving passen dan in de andere. De leidinggevende uit dit verhaal vond na vele jaren bij dezelfde werkgever de moed om de deur open te zetten en op zoek te gaan naar werk dat beter bij haar kwaliteiten paste. En dat is gelukt! Een win-win situatie want niemand is erbij gebaat om te blijven zitten op een plek waar je niet helemaal gelukkig bent.

Gelukkig zijn mensen niet te vangen in een top 5. Daarvoor zijn er teveel verschillende unieke kenmerken. Maar je verdiepen in je Sterke Punten kan je wel inzicht geven in jouw leiderschapskwaliteiten en je daardoor helpen om betere leider te zijn voor jezelf en je team.

%d bloggers liken dit: