Mijn mooiste review? ‘Je gaat naar huis alsof je in een wellnessresort hebt gezeten’. Fijne feedback na een sterke punten gesprek en illustratief voor wat positieve psychologie met je kan doen.

Positieve psychologie

Als Sterke Punten Coach focus ik me continu op de unieke kwaliteiten van mensen in hun werksituatie. Dat heb ik niet zelf bedacht. Martin Seligman (2000), grondlegger van de positieve psychologie ontdekte dat aandacht voor talenten en positieve emoties bijdraagt aan de ontwikkeling van menselijke kracht. Eigenschappen als optimisme, lef, veerkracht en doorzettingsvermogen worden daardoor veel meer geactiveerd dan wanneer we alleen letten op verbeterpunten.

Must

Positieve eigenschappen zijn een must voor organisaties in beweging. Medewerkers kunnen immers veel beter meebewegen als ze weten waar ze goed in zijn en daardoor vertrouwen hebben in zichzelf. Steeds meer organisaties ontdekken dat en gaan aan de slag met talentontwikkeling. Maar ook medewerkers zelf hebben de behoefte om hun krachten aan te boren. Daarmee nemen ze de regie over hun eigen ontwikkeling en werkplezier. Een sterke punten gesprek kan daar heel goed bij helpen.

Wellness op het werk

Aandacht voor sterke punten is als wellness op het werk. In de eerste plaats door talenten te benoemen (met de Gallup StrenghtsFinder) en daarna continu vanuit die positieve blik aandachtig te kijken naar wat iemand doet. Dan wordt helder waar je krachten zitten en hoe je je kwaliteiten inzet. Dat gevoel van (h)erkenning zorgt ervoor dat je energie gaat stromen. Je krijgt zin om jouw positieve eigenschappen aan te boren en uit te bouwen. Je lef, je veerkracht, je doorzettingsvermogen.. wat het ook maar is dat jou verder helpt.

Wil jij ook dat wellness gevoel? Boek een sterke punten gesprek van anderhalf uur ervaar het.

 

%d bloggers liken dit: